Al 25 jaar bedrijfsmanagementadvies

OVER IPA

In april 1991 besloot Paul Ankersmid om zijn jarenlange ervaring als software engineer en kwaliteitsmanager in te zetten in zijn eigen adviesbureau CHAP Consultancy. CHAP stond daarbij voor CHAnge Partners. Het begeleiden van veranderprocessen is al sinds jaar en dag het specialisme van de oprichter/senior adviseur Paul Ankersmid. Het bedrijf heeft in de loop der jaren verschillende samenwerkingsverbanden gekend en handelt sinds 1996 onder de naam IPA KwaliteitsManagement (IPA-KM). IPA-KM maakte deel uit van de IPA-group welke is opgericht door Martin Boulonois. Na zijn vertrek naar Spanje is IPA-KM als zelfstandig onderdeel doorgegaan in Nederland. Het familiewapen van Boulonois vormt nog steeds de basis voor het logo van het bedrijf.

Op grond van kennis van kwaliteitssystemen in het algemeen heeft Paul Ankersmid als zelfstandig adviseur menig bedrijf begeleid in het behalen van een ISO9001 certificaat. De uitdaging daarbij is in al die jaren geweest om het stoffige en bureaucratische imago van kwaliteitsbeheersing te niet te doen. De geïmplementeerde kwaliteitsmanagementsystemen kunnen het beste worden getypeerd als minimalistisch, no nonsense en pragmatisch. Dit resultaat is in alle gevallen via de socratische benadering behaald. Dat wil zeggen dat de kennis van het vakgebied binnen het bedrijf door de medewerkers zelf is ingebracht en in workshops is gecombineerd met beheersmaatregelen die voor het halen van een certificaat noodzakelijk zijn.

In de laatste jaren is het kwaliteitsmanagement uitgegroeid naar bedrijfsmanagement in het algemeen. Een gezonde dosis “boeren”verstand is de basis voor een gedegen bedrijfsanalyse, adviezen op gebied van efficiency verbetering, automatisering en beheersing. Het ISO9001 certificaat (kwaliteitsmanagement) kan dan ook naar believen worden gecombineerd met certificaten voor ISO14001 (milieumanagement), ISO26000 (Maatschappelijke Verantwoordelijkheid voor Ondernemingen) en het zeer specialistische gebied van ISO27001 (Informatiebeveiliging). Op al deze vlakken kan IPA-KM professionele begeleiding bieden.

Anno 2015 is zoon Joost Ankersmid aangeschoven als kersvers afgestudeerde Technisch Bedrijfskundige. Tijdens zijn studie heeft hij expertise opgebouwd op het vlak van analyse van informatievoorziening als onderdeel van de bedrijfsprocessen. Dit bleek een goede basis voor selectie, advies en invoering van passende automatiseringsoplossingen. Met het toetreden van Joost binnen IPA krijgt het bedrijf nieuwe mogelijkheden om het midden- en kleinbedrijf van dienst te zijn. Natuurlijk kunnen bedrijven rekenen op gedegen adviezen op het gebied van bedrijfsmanagement en automatiseringsoplossingen. In het bijzonder kunnen wij u begeleiden in het vinden van oplossingen voor het veilig opslaan van uw bedrijfsgegevens in de cloud. Wij maken u wegwijs in het woud van aanbieders op dit punt. Wij brengen daarbij eventuele risico’s haarfijn in kaart en zorgen voor (beveiligings-)maatregelen op maat.

Onze mensen

Senior en Grondlegger

Paul Ankersmid

Nadat Paul Ankersmid in 1981 zijn HTS Elektrotechniek opleiding in Eindhoven cum laude had afgesloten ging hij aan het werk bij de KLM in Amstelveen als systeemprogrammeur op IBM systemen. Omdat zijn roots toch in Twente bleken te liggen, ging hij kort daarna als programmeur van real-time operating systems aan de slag bij het toenmalige Holland Signaal. Zijn loopbaan ontwikkelde zich van applicatieprogrammeur tot kwaliteitsmanager van de softwareafdeling van zo’n 150 man. Via een post-HBO opleiding van SWOT heeft Paul zich opgewerkt tot bedrijfskundige. In 1991 nam hij ontslag om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Binnen CHAP Consultancy loodste hij menig bedrijf door de verandering die kwaliteitsbeheersing volgens ISO9001 met zich meebracht. Ook werkte hij als keurmeester voor de Stichting Software Belangen, die zich verder ontwikkelde tot de Stichting ICEK (Instituut voor Certificatie Erkenning en Keuring). In een later stadium was hij directeur van deze stichting die certificatie voor Software voor administratie, horeca en installatiebranche ondersteunde en ook producten voor bedrijfsonderzoeken voor fusies en mergers voerde.

Via een samenwerking met Martin Boulonois en enkele andere partners kwam het huidige IPA Kwaliteitsmanagement tot stand. In de loop der jaren ontpopte Paul Ankersmid zich tot een ware ervaren adviseur op het gebied van bedrijfsmanagement in de breedste zin van het woord. Hij staat bekend om zijn pragmatische benadering en zijn veelbeproefde “jan boeren fluitjes”-methode heeft al tot menig resultaat geleid.

De opvolger in spé

Joost Ankersmid

Joost is na afronding van het voortgezet onderwijs aan de slag gegaan met de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Saxion Hogeschool te Enschede. Binnen deze breed georiënteerde studie heeft Joost zich veelal bezig gehouden met bedrijfsprocessen in relatie tot IT-automatisering, zijn grote interesse voor IT en de achterliggende techniek is hierin van grote betekenis geweest.

Tijdens de diverse stage opdrachten zorgde hij onder andere voor de volledige implementatie van een geschikte barcode oplossing binnen het logistieke proces van GEAS energiewacht in Enschede. Daarnaast heeft hij bij Autodesk reseller ITANNEX uitgebreid interventie onderzoek uitgevoerd met betrekking tot informatievoorziening op managementniveau.

Naast het doorlopen van het voortgezet onderwijs en zijn HBO studie heeft Joost ook zeker niet stilgezeten. Hij is al vanaf 2000 actief met zijn eigen licht- en geluidsbedrijf en hij is nauw betrokken bij diverse grote maatschappelijke projecten.

Na het afronden van zijn studie is Joost samen met senior Paul aan de slag gegaan om diverse enthousiaste klanten te bedienen met IPA-kwaliteitsmanagement. Joost houdt zich binnen IPA met name bezig met IT-automatisering en IT-risicomanagement.