Effectieve borging van de NIS2 in het managementsysteem (ISMS)

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor jouw organisatie?
Als jouw organisatie essentiële of belangrijke diensten levert, moet je vanaf eind 2024 voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving voor cyberbeveiliging. Deze wetgeving heet de NIS2-richtlijn en is bedoeld om Europa digitaal en economisch weerbaarder te maken. In Nederland wordt deze richtlijn omgezet naar de Cyberbeveiligingswet.

Maar hoe zorg je ervoor dat je aan deze wetgeving voldoet? Een slimme manier is om de eisen van de Cyberbeveiligingswet op te nemen in een managementsysteem voor informatiebeveiliging (ISMS). Als er al een managementsysteem aanwezig is kan deze worden uitgebreid, voor organisaties die nog geen ISMS hebben is het aan te raden om met een implementatietraject aan de slag te gaan.

De Cyberbeveiligingswet (NIS2) lijkt in veel opzichten op de ISO27001 norm, die je misschien al kent of gebruikt. Zo moet je onder andere risicoanalyses uitvoeren, incidenten melden, bestuurders trainen, je medewerkers bewust maken en toezien op je leveranciers. Deze onderwerpen vind je ook terug in de ISO27001 en de bijbehorende implementatierichtlijn ISO27002. De Nederlandse overheid heeft zelfs een handig overzicht gemaakt waarin de NIS2-maatregelen gekoppeld zijn aan de beveiligingsmaatregelen uit de ISO27002 en Baseline Informatiebeveiliging Overheden (BIO).

Door alle benodigde maatregelen op te nemen in je ISMS zorg je ervoor dat je klaar bent voor de Cyberbeveiligingswet (NIS2). Je legt dan vast hoe je aan de wetgeving voldoet en je controleert dit regelmatig met audits en risico-evaluaties. Zo blijf je op de hoogte van je cyberbeveiligingsniveau en kun je je organisatie beschermen tegen cyberaanvallen.

Hulp nodig bij het borgen van de Cyberbeveiligingswet in jouw organisatie? Neem contact op en laat je adviseren door één van onze bedrijfsadviseurs.

Terug naar blog-overzicht

2