TReNT Glasvezel ISO27001 gecertificeerd

In het begin van 2023 werd IPA door TReNT Glasvezel benaderd met het verzoek om de ISO27001 te implementeren. Aangezien TReNT al een ISO9001-managementsysteem in gebruik had, kregen we de opdracht om zowel ISO27001 te implementeren als de ISO9001 te integreren in een eigentijds en integraal managementsysteem.

TReNT Glasvezel, opgericht in 1999 door stichting TReNT, is ontstaan uit OostNL en de Universiteit Twente. De stichting had als doel te voorzien in de groeiende vraag naar betaalbare bandbreedte in Oost-Nederland via glasvezelverbindingen. In 2020 is TReNT onderdeel geworden van Alliander, wat heeft bijgedragen aan de uitbreiding van het glasvezelnetwerk in heel Nederland.

De glasvezelverbindingen stellen organisaties in staat om werkzaamheden te digitaliseren en real-time gegevens uit te wisselen tussen verschillende vestigingen en hun ICT-omgeving. TReNT voorziet zowel klanten als partners van Dark Fiber, wat onbelichte glasvezel betreft. Hiermee heeft de klant de mogelijkheid om deze glasvezel te activeren met zijn eigen apparatuur of dit door een derde partij te laten uitvoeren.

Voor welk advies zijn wij gevraagd?
· Inrichten van een integraal managementsysteem voor informatiebeveiliging en kwaliteit;
· Omzetten van het bestaande kwaliteitshandboek (ISO9001) naar een integraal managementsysteem;
· Risico gebaseerd verbeteren van de processen en organisatie;
· Opzetten van de benodigde organisatiestructuur rondom kwaliteit en informatiebeveiliging;
· Het behalen van de ISO27001 certificering;
· Behouden van de ISO9001 certificering.

Wat is het resultaat?
In november 2023 heeft de certificerende instantie een audit uitgevoerd op basis van de ISO27001:2022 norm. TReNT heeft de externe audit succesvol doorstaan en is nu ook ISO27001 gecertificeerd.

Dankzij de huidige inrichting kunnen de activiteiten van het managementsysteem, zoals risico-evaluaties, beoordeling van doelstellingen, interne audits en managementbeoordelingen, integraal uitgevoerd worden. Dit resulteert in tijdsbesparing voor de organisatie en draagt bij aan een kwalitatieve en effectieve uitvoering.

Wat vindt TReNT van de samenwerking?
Wij zijn zeer tevreden over de manier waarop IPA ons heeft ondersteund tijdens het implementatietraject. De adviseurs van IPA waren zeer betrokken en bekwaam. Aldus Erna Wolberink en Edo Jansen van TReNT Glasvezel.

IPA blijft ook na de implementatie betrokken om de medewerkers van TReNT te ondersteunen bij de instandhouding van het bedrijfsmanagementsysteem.

Terug naar blog-overzicht

2